Vuoden 2019 alusta Päivystysapu-puhelinpalvelun toiminta laajenee koko HUS-alueelle. Maksuttomaan numeroon 116 117 soitetaan ennen hakeutumista HUSin päivystyspoliklinikoille. Numerosta voi myös kysyä neuvoja ja hoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin.

Päivystysavun numeroon soitetaan ennen HUSin päivystyspoliklinikoille hakeutumista. Terveydenhuollon ammattilaiset tekevät hoidon tarpeen arvion puhelimessa ja ohjaavat soittajan oikeaan hoitopaikkaan tai antavat ohjeita itsehoitoon.  Palvelu neuvoo ja ohjaa myös lasten asioissa. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden, vuoden kaikkina päivinä. Soittaminen on maksutonta.

Kun oma terveysasemasi on auki, saat apua äkillisiin terveysongelmiin ottamalla yhteyttä omalle terveysasemallesi oman kuntasi käytäntöjen mukaisesti. Päivystysavun kautta ei voi varata aikoja terveysasemalle.

Kiireettömissä asioissa   ei   tule   soittaa Päivystysavun numeroon, vaan ne hoidetaan omalla terveysasemalla.   Tällaisia   ovat esimerkiksi reseptien uusintapyynnöt tai laboratorio- ja röntgentutkimusten vastaukset ilman oireiden äkillistä pahenemista.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112. Tilanteita, joissa tulee soittaa välittömästi hätänumeroon ovat esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen hengitysvaikeus, tajuttomuus ja halvausoireet.

Lisätietoa: www.hus.fi/paivystysapu

HUSLABin näytteenotto Tenholassa loppuu ke 28.11.2018. Pahoittelemme muutoksesta aiheutuvaa vaivaa.

Lähimmät laboratoriot ovat:

Raaseporin sairaalan laboratorio

Itäinen Rantakatu 9, 10600 Raasepori
Laboratorio palvelee ajanvarauksella tai vuoronumerolla.
Avoinna ma–pe kello 7.30–14.00, ajanvarauksella jo kello 7.10 alkaen.

Karjaan terveyskeskuslaboratorio

Bulevardi 21, 10300 Karjaa
Avoinna ajanvarauksella ma –to kello 7.30–14.30, pe 7.30–13.00.
INR-näytteenotto myös ilman ajanvarausta ma–ke kello 12.30–13.30.
Ajan voi varata puhelimitse 09 471 86800 ma–pe kello 7.30–15.30
tai internetistä www.huslab.fi/ajanvaraus


Influenssarokotus

Rokottaminen tavallista kausi-influenssaa vastaan alkaa. Rokote antaa suojan myös H1N1 (ns. sikainfluenssa) vastaan. Kohderyhmänä ovat raskaana olevat, lapset (6kk.-6v), kaikki 65 vuotta täyttäneet, varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, lääkehuollon henkilöstö sekä riskiryhmiin kuuluvat.

Österbyn hammasklinikka muuttaa Tammisaareen 16.4.2018. Jatkossa Österbyn hammasklinikkaa käyttäneet ohjataan Tammisaaren keskustan vastaanotolle.

Yhteystiedot:

Tammisaaren hammasklinikka
Sairaalankuja 1
10600 Tammisaari

Ajanvaraus arkisin klo 8-11, puh. 019 289 3160

Muut ajat ainoastaan kiireellisissä tapauksissa kaupungin vaihteen kautta, puh. 019 289 2000

Raaseporin terveyskeskus kokeilee pidennettyä vastaanottoa Tammisaaren terveysasemalla. Terveysasema ottaa vastaan klo 18 asti maanantaista keskiviikkoon. Ajanvaraus puhelimitse 019 289 3000 klo 8-16 (ei drop-in -vastaanottoa). 

Ajat ovat tarkoitettu ns. muuhun kiireelliseen hoitoon esim. pitkittyneet vilustumisoireet, korvakipu, kurkkukipu jne. puhelimitse tapahtuvaan hoidon tarvearviointiin perustuen.

Unettomuus on tavallinen ongelma ja se voi johtaa mm. riippuvuuteen unilääkkeistä ja alentuneeseen työkykyyn.

Ensimmäiset uniryhmät aloittivat Raaseporin terveyskeskuksessa marraskuussa 2017. Hoitomuodon tavoitteena on tarjota lääkkeetön vaihtoehto ja parannusväline unettomuuteen, sekä ehkäistä niitä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua unettomuudesta.

Uniryhmä pitää viisi ryhmäkokousta ja niissä valmistellaan myös omatoimisia harjoituksia ryhmäkokousten väillä. 

Hoitomuoto perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Ryhmissä selvitetään yhdessä unettomuuden syitä, pyritään muuttamaan omaa unettomuuteen vaikuttavaa ajattelutapaa ja käyttäytymistä.

Uusia uniryhmiä suunnitellaan nyt Raaseporin terveysasemalle. Suomenkielinen ryhmä aloittaa, kun olemme saaneet tarpeeksi osallistujia. Seuraava ruotsinkielinen ryhmä aloittaa 20.3. ja kokoontuu tiistaisin klo 14.-15.30 viisi viikkoa eteenpäin Tammisaaressa. Ilmoittautumisia otetaan vastaan terveysaseman puhelinnumerossa 019 289 3000.

Lisätietoa terveydenhoitopalvelujen yksikönpäälliköltä Susanna Nordströmiltä, puh. 019 289 2215

Raaseporin kaupunki järjestää PRIDE-valmennusta tarpeen mukaan. Valmennuksen jälkeen perheistä voi tullla sijaisperheitä tulevaisuudessa.

Raaseporin Lapsi- ja nuorisotyön yksikönpäällikön Theresa Vihlmanin mukaan valmennus koostuu yhdeksästä ryhmätapaamisesta, kotitehtävistä sekä perhetapaamisista.

- Valmennukseen osallistuvat saavat kurssin aikana valmiudet kohdata sijoitetun lapsen tämän yksilöllisine tarpeineen ja kokemuksineen. Siksi valmennustiimiin kuuluu sekä sosiaalityöntekijöitä että sijaisvanhempi, Vihlman kertoo.

PRIDE-valmennuksen kouluttajina toimivat aina lastensuojelun sosiaalityöntekijä ja sijaisvanhempi yhdessä. Näin yhdistyvät ammattitaito ja käytännön kokemus.

Pesäpuu ry, joka on lastensuojelun erikoistuntemuksen osaamiskeskus, on kouluttanut rinnakkain kaksi kaupungin sosiaalityöntekijää ja yhden sijaisvanhempiparin toimimaan PRIDE-valmennuksen kouluttajina. Toinen sosiaalityöntekijä on Theresa Vihlman ja toinen Elisabeth Grönroos.

Unettomuus on tavallinen ongelma ja se voi johtaa mm. riippuvuuteen unilääkkeistä ja alentuneeseen työkykyyn.

Ensimmäiset uniryhmät aloittavat Raaseporin terveyskeskuksessa marraskuun puolivälissä. Tämän hoitomuodon tavoitteena on tarjota lääkkeetön vaihtoehto ja parannusväline unettomuuteen, sekä ehkäistä niitä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua unettomuudesta.

Uniryhmä pitää viisi ryhmäkokousta ja niissä valmistellaan myös omatoimisia harjoituksia ryhmäkokousten väillä. HUS:n unihoitaja tulee kouluttamaan muutaman terveyskeskuksen oman sairaanhoitajan pitämään uniryhmätapaamisia tulevaisuudessa.
Hoitomuoto perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, KBT. Ryhmissä selvitetään yhdessä unettomuuden syitä, pyritään muuttamaan omaa unettomuuteen vaikuttavaa ajattelutapaa ja käyttäytymistä.

Marraskuussa alkavat ryhmät ovat täynnä, mutta uusia ryhmiä tullaan perustamaan myöhemmin. Ensimmäiset ryhmät tapaavat Tammisaaren terveysasemalla. Ryhmiä tullaan myöhemmin järjestämään myös Karjaalla. Nyt aloittavista ryhmistä toinen on suomenkielien ja toinen ruotsinkielinen.

Äitiys- ja lastenneuvolan sekä avovastaanoton toiminta Österbyn koulun tiloissa päättyy 24.11.2017.

Äitiys- ja lastenneuvola aloittaa toimintansa uusissa tiloissa Ystadsgårdenissa, os. Larssonintie 2, 10600 Tammisaari 4.12.2017.

Yhteystiedot ovat samat kuin aikaisemmin, elikkä puhelinaika on arkisin klo 11-12 puh. 019 289 3248.

Tenholan palvelutalon nimi muuttuu Tenhola-Bromarvin palvelutaloksi.
Kotihoidossa Tenhola ja Bromarv muodostavat yhteisen alueen, ja Tenhola-Bromarvin päivätoimintaa on vanhastaan. Nimenvaihto on näin ollen luonnollinen.
Raaseporin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt nimenvaihdon tulevan voimaan 1.10.2017 lukien.

Lisätietoa palvelutalosta täältä

Pohjan terveysaseman lääkärin avovastaanottotoiminta loppuu 31.1.2017.

Kiireellisissä asioissa asiakkaita pyydetään soittamaan klo 8.00 alkaen ja varaamaan aika lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotolle numerosta 019-289 3000. Ei-kiireellisissä tapauksissa asiakkaita pyydetään soittamaan mieluiten klo 9.00 jälkeen.

Like it? Share it!