Albert de la Chapelle teki v. 2005 aloitteen rahaston perustamiseksi Svenska litteratursällskapet i Finlandin alaisuuteen. Rahastolla tuetaan ja edistetään laatutaidetta, kulttuuria ja sivistystä ruotsinkielisessä ympäristössä Länsi-Uudellamaalla. Rahasto on vuosien saatossa ostanut taidetta, joka on luovutettu Länsi-Uudenmaan maakuntamuseolle, sekä myös muulla tavoin tukenut museon toimintaa. Rahaston taidekokoelma käsittää nykyisin 45 teosta.


Professori Albert de la Chapelle on kotoisin Tenholan Lindöstä. Hän on tehnyt pitkän ja ansiokkaan työn genetiikan tutkijana. De la Chapelle hoiti eläköitymiseensä eli vuoteen 1997 asti lääketieteellisen genetiikan professuuria Helsingin yliopistolla ja sai samana vuonna akateemikon arvonimen ensimmäisenä lääketieteen asiantuntijana. Jäätyään Suomessa eläkkeelle de la Chapelle vastaanotti Yhdysvaltain Ohio State Universitystä syöpä- ja molekyyligenetiikan professuurin, jota hän edelleen hoitaa.


Voidakseen tarkoituksenmukaisemmin toimia taiteen hyväksi de la Chapelle on nyt perustanut itsenäisen säätiön. Albert de la Chapellen taidesäätiö aikoo yhdessä Raaseporin kaupungin kanssa rakentaa uuden rakennuksen Tammisaaren nykyisen museokeskuksen yhteyteen. Rakennuksesta, joka valmistuttuaan luovutetaan kaupungille, järjestetään arkkitehtikilpailu kutsutuille arkkitehdeille. Luovuttaja toivoo, että rakennuksesta tulee mahdollisimman huomiota herättävä – taideteos itsessään.


Aikataulu on vielä avoin, koska rakentaminen edellyttää asemakaavan muutosta, mutta taidesäätiö ja museo toivovat, että muodollisuudet voidaan hoitaa suhteellisen nopeasti.
Länsi-Uudellamaalla ei ole yhtään varsinaista taidemuseota, mutta Fiskarissa vuosittain järjestettävät näyttelyt ovat tärkeitä tapahtumia, jotka sijoittavat Länsi-Uudenmaan taidekartalle. Uusi taidemuseo täydentäisi erinomaisesti EKTA Museon nykyistä näyttelytoimintaa, mikä muodostuu pysyvistä näyttelyistä Kaikkien aikojen Raasepori ja Helene Schjerfbeckin elämä ja taide sekä alueen vanhoista museorakennuksista ja näyttelyhallin tilapäisistä näyttelyistä. Alueella sijaitsevan ja modernia taidetta esittävän Galleri Elverketin kanssa uudisrakennus muodostaa houkuttelevan taide- ja kulttuurikorttelin Tammisaaren keskustaan Raaseporissa.


Albert de la Chapellen säätiön taidekokoelmaa esitellään EKTA Museossa 26.4.–26.8.2018.

 

Lisätietoa antaa:
Ragnar Lundqvist, Raaseporin kaupunginjohtaja, puh. 019 289 2001
Dan Lindholm, EKTA Museon museojohtaja, puh. 019 289 2501
Henrik de la Chapelle, Albert de la Chapellen taidesäätiö, puh. 040 060 6042, sähköposti (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
Göran Wörlund, Albert de la Chapellen taidesäätiö, puh. 09 633 007 Tavattavissa puhelimitse arkisin klo 9–16, sähköposti (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Like it? Share it!