Entiset Karjaan, Pohjan ja Tammisaaren kirjastolaitokset muodostavat nyt yhteisen Raaseporin kirjaston. Tällä hetkellä toimimme 6 eri paikassa ja sen lisäksi kirjastoauto palvelee laitoksia ja yksityisiä ihmisiä haja-asutusalueilla.

Yhteystiedot löytyvät täältä.

Tammisaaren kirjasto

Tammikuussa 1978 avattiin Tammisaaren uusi kirjastorakennus yleisölle. Se sijaitsee Raaseporintien länsipään varrella. Tällä kohdalla Raaseporintie on bulevardimainen sitä reunustavine vanhoine puukortteleineen. Nämä korttelit muodostavat erittäin yhtenäisen vanhan miljöön, erään hyvin tyypillisen myöhäisesimerkin empiren puukaupunkirakennustaiteestamme. Tätä ympäristöä Tammisaaren kaupunki päättäväisesti ryhtyi säilyttämään.

Vuonna 1862 perustettu kirjasto sai ensimmäiset varta vasten rakennetut tilansa. Korttelin kapeudesta johtuen kirjastorakennus on saanut pitkänomaisen muodon. Kansalaisopisto toimi aikaisemmin talossa, nyt talo on kokonaisuudessaan kirjastokäytössä lukuunottamatta kellarikerroksessa toimiva kaupunginarkisto. Lainaustoiminta on keskitetty toiseen kerrokseen. Ensimmäisessä kerroksessa on näyttelysali, tietokonehuone, kaksi lehtilukusalia, Länsiuusmaalainen sotilaskirjasto ja pari työhuonetta.

Rakennuksen tilavuus: 10 000 m3

Kirjaston kerrostila: 1 860 m2

Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto E & O Hansson/ professori Ola Hansson

Projektinjohtaja: Arkkitehti Pekka Manner

Sisustus: Sisustusarkkitehti Osmo Helenius

Pää- ja rakennusurakoitsija: Rakennus Oy Lindberg & Lindberg


Karjaan kirjasto

 

 

 

 

 

Kirjasto sijaitsee Fokus-talossa, Keskuskatu 90-92.

Rakennus, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit C.-O. Lindqvist ja M. Langenskiöld, valmistui keväällä 1973.

 

Pohjan kirjasto

Pojo bibliotek

Kirjasto sijaitsee keskellä kirkonkylää liikekeskuksen, terveyskeskuksen ja kirkon välittömässä läheisyydessä. Arkkitehti Lasse Heikkisen suunnittelema rakennus on valmistunut vuonna 1984.

Rakennus on vaalea viuhkanmuotoinen tiilitalo, jossa on tilaa ja katto korkealla. Rakennuksessa on kirjaston ja kirjastoauton autotallin lisäksi Kansalaisopiston kurssitiloja sekä yksi asunto.

Koko rakennuksen pinta-ala on noin 1112 m2, josta kirjaston pinta-ala on runsaat 700 m2.Mustion sivukirjasto

Askersintie 51
10360 Mustio

 

Mustion sivukirjasto on vuodesta 1959 lähtien toiminut  Askersintalon lisärakennuksessa nykyisen kyläkeskuksen keskellä. Askersintalon päärakennus on suurimmaksi osaksi rakennettu Ruotsissa sijaitsevan Askersin kunnan lahjoittamilla varoilla. Askers oli silloisen maalaiskunnan kummikunta. Askersintalo vihittiin terveystalokäyttöön 10.10.1948.


Ensimmäinen Mustion kirjasto sijaitsi syyskuusta 1930 vuoteen 1957 Ingvalsbyn kansakoulussa, jossa kirjastolla oli käytössään yksi huone koulun yläkerrassa. Kohtalokas tulipalo tuhosi koulurakennuksen 19.8.1957 ja myös kirjaston. Tulipalon jälkeen kirjasto toimi väliaikaisesti Mustion suomalaisen kansakoulun tiloissa, mutta päätös kirjaston uusista ajanmukaisista tiloista tehtiin nopeasti. Tämä tapahtui rakentamalla Askersintaloon lisärakennus.


Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Hansten. Uudet, 112 neliömetrin kirjastotilat otettiin käyttöön 1.7.1959.
Rakennukseen on tehty pieniä muutoksia vuosien varrella, vuonna 1975 tehtiin entisestä kirjastoautotallista henkilökunnan työ- ja  sosiaalitilat.

 

 

 

  

 

 

Like it? Share it!