Anja Gustafsson

Anja Tellervo Gustafsson os. Ruuskanen s. 5.2.1944 Siilinjärvellä. Kävin koulua sekä Riihimäellä että Helsingissä. Filosofian kandidaatiksi valmistuin Helsingin yliopistosta. Tutkinnon pääaine oli Suomen historia, sivuaineet yleinen historia ja taidehistoria.

Tutkinnon sisältö ei ohjannut työpaikan valintaa. Työurani tein tietotekniikan ja viestinnän parissa. Kaksi ensimmäistä tietokirjaani liittyivät verotukseen. Kun jäin eläkkeelle, muutimme mieheni kanssa Tammisaaren Tenholaan. Tutustuminen paikkakuntaan ja sen historiaan antoivat sysäyksen seuraavan tietokirjan kirjoittamiseen. Syntyi Tenala gamla byar. Glimtar ur byarnas och gårdarnas historia. Lukijakuntaa ajatellen tämä kirja julkaistiin ruotsinkielisenä vaikka muuten kirjoitan suomeksi. Kirjassa kuvataan entisen Tenholan pitäjän kylien ja talojen historiaa. Kirja on avuksi paitsi kotiseudustaan kiinnostuneille tenholalaisille myös ulkopaikkakuntalaisille, mm. sukututkijoille, joilla on kytkentöjä Tenholaan. Kirjasta saa tietoja tilojen ja kiinteistöjen omistuksesta keskiajalta 1800-luvulle ja yksityiskohtaisemmin ajanjaksolta 1860-1960.

Tammisaari ja sen ympäristö antoivat virikkeitä myös ensimmäisen dekkarini kirjoittamiseen. ”Antiikkilipasto” julkaistiin keväällä 2008. Suuri osa kirjan tapahtumista sijoittuu Tammisaareen. Tapahtumapaikkana Tammisaari toi kirjaan suomenruotsalaisuutta, jota muissa dekkareissa esiintyy ehkä vähemmän.

Olen lapsuudesta saakka ollut kiinnostunut historiasta ja taiteesta. Siksi on luonnollista ottaa kirjoihini niihin liittyviä aiheita. Niiden avulla toivon luovani kirjoihini hieman erilaisen tai muista dekkareista poikkeavan ilmapiirin. Kauniiden esineiden ja ympäristöjen kuvaaminen tuntuu mieleiseltä. Haluan kirjoittaa dekkarini Agatha Christien ja Maria Langin hengessä. Uskon, että on muitakin kaltaisiani lukijoita, jotka edelleen haluavat perinteisiä arvoitusdekkareita. Kirjoja, joista jää lukijalle hyvä mieli.

Vielä suurempi rooli Tammisaarella on seuraavan dekkarini tapahtumapaikkana. ”Mansikkatyttö” ilmestyy syksyllä 2009. Kirjan nimi viittaa maalaukseen. Taide on keskeisessä roolissa tässä dekkarissa.

Olen Suomen Tietokirjailijaliiton jäsen. Olen käynyt Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen järjestämän kirjoittajakurssin.

 

Kirjoittaja on myös kirjoittanut : Uranaiset : jännitysromaani

<-Takaisin

Like it? Share it!