Tuulia Aho

Ensimmäinen ajatus, jonka muistan: olen hyvin pieni, aikuiset puhuvat keskenään - myös minusta niin kuin en olisi läsnä. ”Nuo eivät tiedä, että minä ajattelen!” Oma salainen maailma paljastui minulle äkillisesti.

Olen syntynyt Helsingin Kumpulassa, isäni Johan Aho oli sotilasmestari ja merimies - nukuin kesämökillä Suomen Joutsenen purjekankaasta tehdyssä pukkisängyssä. Äitini Hilkka Aho (o.s. Hannikainen) oli ateljeen leikkaajamestari, hänen isänsä räätäli. Suvussa siis käsityöläisiä ja seikkailijoita.

Kävin kouluni Herttoniemessä ja Kulosaaressa ja opiskelin Helsingin Yliopistossa psykologiaa, kunnes ensimmäinen kirjani ’Pieni laulaja’ ilmestyi. Nykyisin asun Karjaalla satavuotiaassa torpassa - se on harrastukseni, samoin kuin puutarhanhoito.

Moderni musiikki on tärkeä uusiutumisen lähde; kuunneltuani Saariahoa palaset loksahtavat aivoissa uusille sijoille, ongelmat työssä ratkeavat. Olen utelias myös muun musiikin suhteen: klassisen ja rockin, jazzin, klezmerin ja argentiinalaisen tangon. Itämainen tanssi on sulattanut kirjoittaessa jäykistyneen niskan.

Tuotanto:

Pieni laulaja 1980

Tuoksuton puutarha 1982

Norsu ja norsu

Onnen opaali 1988

Tiuku ja sinihevonen 1989

Tiuku ja sinihevonen salaisella saarella 1990

Taikahuilu 1991

Pilkullisen koiran kesäloma 2000

Kadonnut Onni 2001

Aapo ja puhuva pulu 2002

Koira nimeltä joulu 2004

Maaginen iguaani 2005

Kuikansulka 2005, Luku-Varkaus -palkinto

Pääsky ja Yötuuli 2006

Lumen tytär 2008

Koiran virka 2008

Puhutaan seksualisuudesta 2008

Urpukas 2011

Puutarhan aika 2012

Kaikkien kustantaja WSOY

Lisäksi olen kääntänyt paljon laulutekstejä mm. Musiikin aika -oppikirjoihin ja kirjoittanut ’satukonsertteja’ esim. ’Tarina 98’, jossa taitonsa kadottanutta käärmeenlumoojaa auttavat mm. viulua soittavat näkkiveljekset. Runojani ovat säveltäneet mm. Atso Almila ja Markku Kopisto.

 

<-Takaisin

Like it? Share it!