Kaupunkilippu

Raaseporissa vakituisesti asuville tarkoitettu kaupunkilippu linja-automatkoille otettiin käyttöön vuonna 2013. Sen hinta on 50 euroa/30 päivää (varaus muutoksiin). Lippu kelpaa Raaseporin rajojen sisällä tapahtuvaan matkustamiseen linja-autoliikenteessä kaupunkilipun kulloisenkin voimassaoloajan (30 päivää tai ostopäivä+30 päivää).

Kaupunkilippu perustuu älykortin eli käytännössä Matkahuollon matkakortin käyttöön, kuten Länsi-Uudenmaan seutulippukin.

Raaseporin kaupunkilipun voi ostaa Matkahuollosta, lippua ensimmäistä kertaa ostettaessa käytännössä Tammisaaren ja Karjaan Matkahuollosta. Myöhemmin kaupunkilipun voi ladata matkakortille mm. tietyissä busseissa.

VR ei ole vielä vuoden 2013 alussa mukana Raaseporin kaupunkilipussa. Se vaikuttaa kortin käyttöön siten, että sitä voi käyttää vain Raaseporin kaupungin alueella liikennöivissä linja-autoissa muttei junassa. VR:n aikatauluissa näkyvät junabussivuorot ovat kuitenkin bussiliikennettä, joten niissä kaupunkilippu kelpaa. Raaseporissa ja Raaseporin läpi ajettavia linja-autovuoroja on seuraavilla liikennöitsijöillä: Amper, Hangon Liikenne, Pohjolan Liikenne, Vainion Liikenne ja Wikströmin Linja-autoliikenne.

Kaupunkilippua ei myydä kunnan tukemaksi koulumatkalipuksi eikä toisen asteen opiskelijoille, joiden opiskelumatkaa KELA tukee.

Asiakkaan henkilöllisyys tarkistetaan kaupunkilipun ostamisen yhteydessä. Silloin täytetään myös myyntitosite ja annetaan lipun käyttöä koskevat kirjalliset ohjeet.

Kaupunkilippua ensimmäistä kertaa Matkahuollosta ostettaessa 50 euron lisäksi kannattaa varautua pienehköihin matkakortin hankinnasta johtuviin kertaluontoisiin kustannuksiin,

Lisäksi voidaan periä erillisiä maksuja, kuten pikavuoro- tai yövuorolisää tai maksu lastenvaunujen kuljettamisesta.

Kaupunkilipun osto vaatii kuitenkin Raaseporin kaupunginkanslian antaman kotikuntatodistuksen (ks. lisätietoja alla). Kaupunkilippu on henkilökohtainen.

Mikä on seutulippu?

Seutulippu on voimassa 30 päivää ja se oikeuttaa haltijansa matkustamaan kaikissa seutulippualueen busseissa. Lippu on huomattavasti muita lippuvaihtoehtoja edullisempi. Opiskelijoille on lisäksi oma seutulippu.

Seutulippu on henkilökohtainen, 30 päivää voimassa oleva älykortti. Sillä voit matkustaa niin paljon kuin ehdit kaikissa seutulippualueesi busseissa. Seutulipun hinta raaseporilaisille 85 euroa (varaus muutoksiin). Sitä käyttämällä voi säästää muihin alennuslippuihin verrattuna 20–50%.

Edullisen lipputuotteen tarjoavat oma kotikuntasi sekä Etelä-Suomen lääninhallitus, Oy Matkahuolto Ab ja bussiyritykset. Seutulippu on voimassa seuraavien kuntien tai  nykyisten  kaupunginosien alueella: Hanko, Raasepori, Inkoo, Lohja (eli myös Karjalohja, Sammatti, Nummi-Pusula), Siuntio ja Vihti. Lisäksi Karkkila on mukana määränpääkuntana, jonne voi lippualueeseen kuuluvista kunnista matkustaa seutulipulla.

Mistä seutulipun saa?

Länsi-Uudenmaan seutulippua myydään Matkahuollossa. Voidakseen ostaa ensimmäistä kertaa Länsi-Uudenmaan seutulipun Raaseporin kaupungissa asuvien pitää ensin hankkia kaupungin antama kotikuntatodistus, koska seutulipun voivat ostaa vain kaupungissa vakinaisesti asuvat aikuiset. Kotikuntatodistuksen voit tilata kaupunginkansliasta (todistuksella on n. yhden viikon toimitusaika) Raaseporintie 37, 10650 Tammisaari, puhelimitse numerosta 019 289 2000 tai sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Lisätietoja saat kaupunginkansliasta puh. 019 289 2000.

Osta ensimmäinen seutulippusi Tammisaaren tai Karjaan Matkahuollosta. Ensimmäistä lippua ostaessasi tarvitset myös henkilötodistuksen. Matkahuolto perii älykortista lisäksi 6,50 euron suuruisen korttimaksun (varaus muutoksiin). Lisälatauksia voit tehdä myöhemmin myös useissa busseissa. 

Toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat voivat hankkia opiskelijaseutulipun, jonka hinta on 43 euroa.

Lisätietoa seutulipusta: www.seutulippu.com

Liityntälippu HSL-alueelle

Länsiuusmaalaisilla on oikeus tuettuun liityntälippuun HSL-alueelle (Helsinki, Espoo, Vantaa). Liityntälippu voidaan yhdistää muihin lipputyyppeinen ja hinta on sama kuin HSL-kuntien asukkaille. HRT tarkistaa kotikuntaa väestörekisteristä, joten kotikuntatodistusta ei tarvita. Liityntälippu ostetaan HSL:n myyntipisteestä.

Like it? Share it!